Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

8/08/2013

Áfonyás, túrós házi rétes

Múlt hónapban Egerben vendégeskedtünk családunk gondoskodó szárnyai alatt. Míg készültek az isteni túrós-kapros és meggyes lepények, régóta őrzött receptgyűjtemény került a fókuszomba. Bevallom, nagyon fellelkesített a dolog, telefonommal archiváltam is a nagymama kézzel és írógéppel írott, illetve néhány régi újságból kivágott receptjét. Ez a házi rétes tészta igencsak kedvemre valónak bizonyult, könnyű, kis odafigyelést igénylő és viszonylag gyorsan elkészült. A piacon harsányan dölyfösködő áfonya már csak ráadás volt...

Hozzávalók:

Rétes tésztához:

20 + 20 dkg rétesliszt + kevés a nyújtáshoz
20 dkg vaj
20 dkg tejföl
1 tojás
1 kiskanál só

A töltelékhez:

1 kg túró
25 dkg porcukor
3 tojás
25 dkg krémsajt
2 evőkanál rétesliszt
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
25 dkg áfonya



A rétes tésztájának elkészítését felvettem a "tészták" nevű oldalamra, ha a későbbiekben módosítanék a recepten, azt ott fogom közölni. Összegezve: a rétesliszt egyik felét a vajjal összegyúrom, a másik felét összedolgozom a tejföllel, sóval, tojással. A tejfölös, keményebb gyurmát kinyújtom pár milliméter vastagságúra, és a tetejére morzsolom egyenletesen a vajas lisztet. Az így kapott lapot viszonylag szorosan feltekerem a szélesebb oldalánál fogva, és négy részre osztom a tésztám.



A túrót, krémsajtot, porcukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, két evőkanál réteslisztet és a tojások sárgáját összekeverem, egy tálban külön felverem a tojások fehérjéjét. A kemény habot óvatosan beleforgatom a túrós masszába.



A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tésztadarabokat egyesével kinyújtom vékony téglalap alakú lapra, majd a töltelék negyedét az egyik hosszabb oldal közelébe, a szélektől 2 cm-rel beljebb rákanalazom. Beleültetem a megmosott áfonya negyedét.




A rövid oldalt felvakargatva ráhajtom a töltelék széleire - a vajas tészta ugyanis kissé kipréselődik a széleken, de ezt majd spatulával felszedem és hozzáadom a következőhöz. Végül a hosszabbik oldalnál fogva feltekerem a tésztát. Rendkívül könnyű kézzel alányúlok és áthelyezem a sütőpapírral kibélelt tepsire. Mivel itthon nem mindenki szereti a gyümölcsös süteményeket, ezért a négy rúdból és csak kettőt töltöttem meg az áfonyával, a többi szimplán túrós lett.


Körülbelül harmincöt-negyven perc alatt sült készre, figyeljünk azért oda, hogy ne nagyon száradjon ki a tészta. Lekenhetjük sütés előtt, vagy sülés közben olvasztott vajjal, én ezt nem tettem, így finom ropogós maradt és kevésbé zsíros.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése