Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

4/22/2013

Rigó Jancsi

Stahl Judit 2011-es tavaszi magazinjában jelent meg a recept a 49. oldalon. Akkor, két éve megcsináltam és minden képzeletemet felülmúlta az eredmény. Tegnap nagy magabiztossággal láttam hát neki a Jancsiknak, a fényes siker pedig nem csak kecsegtetett, de vállon is veregetett a végén. :)






Hozzávallók:

15 dkg finom liszt (BL 55)
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
10 dkg kristálycukor
8 tojás

5 dl hideg habtejszín
10 dkg porcukor (kivéve, ha a habtejszín édesített)
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 zselatinlap
2 evőkanál rum

15 dkg étcsokoládé
0,5 dl habtejszín

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Egy 30*40 cm-es, keskeny peremű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet összeszitáljuk a kakaóporral és a sóval. A fehérjékből lágy habot verünk, majd hozzá adagoljuk apránként a cukrot és kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, alacsony fokozaton.



Ezt követően fakanállal beleforgatjuk a kakaóporos lisztet. A piskótamasszát egyenletesen szétkenjük a tepsin, 10 perc alatt megsütjük.


Rácsra téve kissé kihűtjük, majd vékonyan lisztezett sütőpapírra fordítjuk át és hagyjuk teljesen lehűlni. A sütőpapírt leszedjük az aljáról és hosszában megfelezzük a piskótát. Így két db 15*40 cm-es lapot kapunk.



A zselatint beáztatjuk a rumba, félretesszük. A tejszínt lágy habbá verjük, rászitáljuk a porcukrot és a kakaóport, elkeverjük benne és kemény habbá verjük. Az átázott zselatint a rummal együtt mikrohullámú sütőben 10 másodperc alatt meglangyosítjuk, hogy a zselatin teljesen felolvadjon, de még véletlenül se melegedjen túl. Hozzáadjuk a kemény kakaós habhoz és alaposan elvegyítjük benne robotgéppel.



Az egyik fél piskóta bőrös felére kanalazzuk a tölteléket és széles pengéjű késsel, vagy spatulával vastag, egyenletes réteget alakítunk ki belőle.


1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük a krémes lapot. Ezalatt a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a fél dl tejszínt felforraljuk és az olvadt csokiba keverjük.


A csokimázat egyenletes rétegben a második piskótalap nem bőrös felszínére csurgatjuk és széles pengéjű késsel elegyengetjük rajta. Betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a csoki. Amikor megkeményedett, forró vízbe mártott, majd megtörölt késsel 5*5 cm-es négyzetekre bevágjuk a piskótalapot, hogy a szeletelésnél később ne kelljen erőt kifejteni a hab által megtartott piskótára.


Összeállítjuk a süteményt, a csokimázas piskótát óvatosan átemeljük a megtöltött piskótalapra.


A korábban bejelölt vonalak mentén szeleteljük fel, fűrészfogú késsel. 18 szelet Rigó Jancsi lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése